Reformational Philosophy

Studycircle NW-Veluwe

About the Study Groups

Al vele jaren (sinds 1982) organiseert de werkgroep van de Studiekring NW-Veluwe van oktober t/m mei, eenmaal per maand op vrijdag een studieavond. De studiekring komt bijeen in een zaal van de Zuiderkerk te Putten. De inhoud van het studieprogramma is een neerslag van actuele onderwerpen uit wetenschap, filosofie, theologische reflecties en andere aspecten die in de moderne samenleving aan de orde zijn.

 

In onze tijd staan weer talrijke filosofische en levensbeschouwelijke aspecten op de agenda’s van politieke organisaties en publieke instellingen. Het gezag van de traditionele organisaties in het publieke domein is niet meer vanzelfsprekend gezaghebbend. De westerse samenleving oriënteert zich op zingeving. Wat opvalt, is dat religie weer terug is. In de moderne literatuur zelfs volop.

 

Naast het gedachtegoed van de klassieke filosofen (Nietzsche, Heidegger, Wittgenstein, Kierkegaard en anderen), laten de studiekringleden zich ook inspireren door werken uit de Joodse literatuur (Buber, Heschel, Levinas, etc.). Ook de christenheid heeft veel mensen voortgebracht met een betekenisvolle nalatenschap, zowel uit de rooms-katholieke als uit de protestantse traditie. Uiteraard heeft ook de huidige wetenschappelijke ontwikkeling en haar invloed op het maatschappelijk verkeer grote aandacht.

 

De inleiders komen uit de studiekring zelf en van buiten de studiekring. Erg gelukkig zijn de leden met de kwalitatieve inbreng van (oud-)hoogleraren die betrokken zijn bij de Stichting voor Christelijke Filosofie, maar ook met de deskundigheid van inleiders buiten deze kring. Voor aanvang van het seizoen wordt aan de leden een syllabus uitgereikt, met een korte beschrijving van het in te leiden onderwerp per studieavond.

 

De leden van de studiekring zijn mannen en vrouwen van alle leeftijden, met uiteenlopende beroepen en kerkelijke achtergronden. Het sociale aspect is een bindende factor van de (ruim veertig) leden. Respect voor elkaar verbindt. Tijdens de pauze en na afloop met een hapje en drankje ontstaan in een openhartige sfeer persoonlijke contacten tussen de studiekringleden onderling.

 

Deze studiekring heeft ook een eigen website. Nieuwsgierig geworden? Ga naar www.studiekring-nw-veluwe.nl.

 

CONTACT

 

Voor inlichtingen:
Aart Dokter te Putten
Tel.: 0341- 491 911
E-mail: aartdokter@hotmail.com

Leen van Haaften te Harderwijk
Tel.: 0341-414 886
E-mail: leenhaaften@hetnet.nl

 

PROGRAMMA

 

Programmaoverzicht 2012-2013

7 december 2012 Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Filmbespreking
Prof. dr. G. Glas
11 januari 2013 Vergeving en verzoening
Gerrit van de Kraats
8 februari 2013 De geschiedenis van het Oneindige
Aart Dokter
8 maart 2013 Wiskunde en God
Een bijzondere relatie
Dr. ir. T. Koetsier
12 april 2013 Drie denkers over het belang van religie
Habermas, Ratzinger en Taylor
Dr. W. Fieret
17 mei 2013 Het heilig vuur – Peter Sloterdijk
Over de strijd tussen jodendom, christendom en islam
Dr. ir. J. van der Stoep

 

All Study Groups